Dnia 11-02-2017 r. w świetlicy wiejskiej w Sadlinkach obyły się warsztaty serowarskie. Spotkanie prowadził znany serowar żuławski Krzysztof Jaworski. Jest on autorem książki „Jak zrobić dobry ser - radzi serowar żuławski” oraz współautorem książki „ Kulinaria Żuławskie”, przez 15 lat prowadził serownie, pracował również w spółdzielni mleczarskiej, jak twierdzi z serowarstwem związany jest całe życie. Warsztaty w których mogliśmy uczestniczyć, były niesamowitym doświadczeniem. Każdy z uczestników mógł przekonać się w jak prosty sposób, w warunkach domowych można uzyskać przepyszny ser. Podczas spotkania powstała mennonicka gouda, ser z masy parzonej, ser ręczny domowy posypywany różnymi przyprawami oraz przepyszna ricotta. Nasze spotkanie upłynęło w bardzo wesołej i przyjaznej atmosferze. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z tego spotkania.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki. |
x |